12 Haziran 2008 Perşembe

Euro 2008 - İsveç vs Yunanistan : 2-0


Stat: Wals-Siezenheim

Hakemler: Massimo Busacca, Matthias Arnet, Stephane Cuhat (İsviçre)

Yunanistan: Nikopolidis, Antzas, Dellas (Dk. 70 Amanatidis), Kyrgiakos, Seitaridis, Katsouranis, Karagounis, Basinas, Torosidis, Charisteas, Gekas (Dk. 46 Samaras)

İsveç: Isaksson, Alexandersson (Dk. 74 Stoor), Mellberg, Hansson, Nilsson, Wilhelmsson (Dk. 78 Rosenberg), A.Svensson, D.Andersson, Ljungberg, H.Larsson, Ibrahimovic (Dk. 71 Elmander)

Goller: Dk. 67 Ibrahimoviç, Dk. 72 Hansson (İsveç)

Sarı kartlar: Dk. 1 Charisteas, Dk. 51 Seitaridis, Dk. 61 Torosidis (Yunanistan)

D grubunda bu maç için söyleyenecek tek söz vardı.. ''iyi oynayan kazandı''.. 45 dakika boyunca geri pas yapan bir takım Yunanistan.. Oynadıkları savunma futbolu değil.. Savunma Futbolunu İtalya oynar.. Belirli bir kurgu, estetik , düzen içerisinde, orta alan ve hücum hattında yer alan yaratıcı oyuncularla golü düşünürken savunma yapan takımlardır İtalya ve benzerleri.. Bir ekolleri vardır.. Oysa İsveç mağlubiyetinden sonra ''B planı yok'' diye eleştirilen Yunanistan'ın A planıda.. Rehagel bir defa başardığı mucizenin futbolda geçer akçe olacağını düşünerek yine 2004 yılındaki zihniyetle 11 kişi kapan , uzun oyna , duran toptan belki gol bulur ve maçı 1-0 kazanırsın mantığını sahaya yansıtarak futbolun tüm keyif verici estetik algılarını katleden bir Yunanistan takımı sürmüştü sahaya.. Futbol oynamaya çalışan İsveç; mücadele ederek, gol arayarak, oyunun temposunu arttırmaya çalışarak, izleyenlere saygı duyarak maçı kazandı.. Yunanistan takımının futbol aşıklarına saygısızlık yaptığını düşünüyorum böyle bir oyunu tüm dünyaya izletmeye hakları yok.. Dünya futbolunun önündeki en büyük engel ;''anti - futbol'' mantığıyla oynatmamaya çalışıp , estetiği yok eden teknik adamların takımlarıdır.. Seyir zevki bittiği gün futbol biter çünkü zevkle seyredilemeyen bir futbolun içi boşalır , bu noktadan sonra kazanmann veya kaybetmenin anlamı kalmaz.. İzlenemeyen bir oyunun kazananı olmanın değeri yoktur..Bu maç için; Zlatan İbrahimoviç üzerine de iki kelam etmek lazım.. Serie A'da son hafta, Parma deplasmanında İnter can çekişirken oyuna girmiş ve maçın kaderini değiştiren ustalığını konuşturarak takımını şampiyon yapmıştı.. Euro 2008'de de yine kaderleri değiştiren adam oldu.. 11 kişiyle kurulan sert etten duvarı muhteşem füzesiyle deldi geçti.. İsveç'in yolu Zlatan'la açıldı ..

Hiç yorum yok: