30 Mart 2008 Pazar

İngiltere'de Bu Hafta ( Futbola Doyduk)

Üşenmeden uzun uzun yazıcam.. El emeği göz nuru.. Bu hafta ada futbolu bu emeği haketti.. yazmak lazım. bizlere sundukları seyir zevkine futbol aşığı olarak teşekkür etmek lazım.Önce maçtan bahsedeyim sonra derin analize gireriz.. Reebok Stadı'nda oynanan maçta Bolton, Mattew Taylor'ın golleriyle ilk yarıyı 2-0 önde kapıyor , Maçın 31. dakikasında Diaby yaptığı sert faul sonrası kırmızı kart görerek Arsenal'i 10 kişi bırakıyor..Bu noktada herkes bu iş artık bitti diyerek maçın formaliteye dönüştüğünü ligin manchester ile chelsea arasında gidip geleceğini düşünüyor. 10 kişi kalmasına rağmen Arsenal inanmaya devam ediyor..62. dakikada kaptan Gallas'ın golü umutları yeşertiyor 2-1.. 6 dakika sonra Van Persie penaltıdan skoru eşitliyor.. Herkesin kafasında acaba sorusu? .. Maçın uzatma dakikalarında, sol kanattan Hleb'in ortasında Fabregas’ın vurduğu top, Jlloyd Samuel'in ayağına çarparak filelerle buluşuyor.. Futbol konulu bir sinema filminin finali gibi.. Düşle gerçek arası..Kameralara kale arkasında Bolton deplasmanına gelmiş Gunners tribünlerinin histeri krizi derecesindeki sevinci takılıyor.. Haklı sevinç..Futbolda taraftarın kendinden geçiş anı deplasmanlardır hele birde geriden gelip son dakika mucize yaratılıyorsa.. Gelelim Bolton Wanderers vs Arsenal maçından çıkartılması gereken derslere..Öncelikle şunu söyleyeyim;İngiltere'de oynanan futbol mercedes ise bizim ligimiz hala murat 131 kalitesinde..Uzun uzun anlataya devam edelim bu maçı..yukarda yorumladığımız maç öncesi Premier Lig karışıktı..Ama İngiltere'de puan tablosu ne olursa olsun her takımın öncelikli amacı güzel ve göze hoş gelen futbol oynayabilmek..İşte; Bolton Wanderers - Arsenal maçı Futbol nedir ? nasıl oynanmalıdır ? gibi ana başlıklarla ders olarak okutulmalı.. Arsene Wenger yönetiminde gençleşme operasyonu sonrası akciğerleri patlarcasına koşan ve ligi uzun bir süre domine eden Arsenal, Premier lig maratonu son yüzlüğünü koşarken yavaşlamış , Manchester United ve Chelsea'nin gerisine düşmüştü.. Bu şartlar altında Bolton Wanderers deplasmanına çıktılar.. Gunners 10 kişi kaldı , 2-0 yenik duruma düştü, başına bir futbol maçında gelebilecek tüm aksilikler geldi ama futbolun dersini verdi ve 10 kişi 2-0 geriden gelerek 2-3 kazanarak devam dedi.. Hırs, Koşmak, Aidiyet duygusu, koordinasyon, uyum, futbolu oynarken zevk aldığı yüzünden belli olan oyuncular, kazandıkları paranın hakkını veren kendilerini seven destekleyen taraftara saygı duyan amatör ruhlu büyük profosyoneller.. İngiltere ligini Premier yapan hemen hemen tüm takımlarda bu özellikleri görebilmemiz, ışık hızıyla oynanan bir görsel şölen Ada'da futbol.. Geçen hafta Chelsea’ye yenilerek İngiltere Premier Lig'de üçüncü sıraya gerileyen bir takımda hala bu konsantrasyon ve isteği görebilmek her takıma ders olarak ezberletilmeli..
Gelelim Lidere Manchester United'a.. Manchester United ''Dream Theather'' Old Trafford'da Aston Villa'yı konuk ediyordu.. George Best'in rekorunu kırarak Red Devils'in bir sezonda en çok gol atan futbolcusu olma ünvanını kazanan Cristiano Ronaldo , Aston Villa'nın gol umudu John Carew'e karşı.. 'Kırmızı Şeytanlar', Ronaldo, Tevez ve Rooney’nin (2) golleriyle rakibini 4-0 mağlup ederken modern futbolun tüm kavramlarını yer ile yeksan ediyor.. Bu oyunun hızını, takım uyumunu, teknik beceriyi, sergiledikleri görselliği tanımlayabilecek futbol analizi yok.. Ufakken mahalle arasında iki taştan kale kurup oynadığımız futbolun ruhuyla oynuyor Manchester United'lılar.. Kaleciden, Santrafora kadar hepsinin yüzünden futbol oynamaktan aldıkları keyif okunuyor.. 4 gol yiyen Aston Villa durmadan gol arıyor, hücum etmeye çalışıyor, oyunu güzelleştiriyor, adeta rakibiyle oynamaktan sadece futbol oynamaktan keyif alıyor.. İşte Ada futbolunun farkı bu mantıkta gizli.. 'Kırmızı Şeytanlar', Ronaldo, Tevez ve Rooney’nin (2) golleriyle rakibini geçerken puanını 76’ya taşıyor.. Mucizeyi gerçekleştiren Arsenal ise 70 puanda..Bu maçta; Cristiano Ronaldo'nun makas yaparak attığı gol her futbolseverin arşivinde video olarak mutlaka bulunmalı..
Geliyoruz alt sıralara.. Ligde kalma mücadelesi veren Sunderland, Aston Villa deplasmanında aldığı galibiyetten sonra kendi sahasında da West Ham United'ı 2-1'le geçerken umutlarını önümüzdeki haftalara taşıyor.. Jones ve Reid'in golleri Sunderland'ı 3 puana taşırken, West Ham'ın tek sayısı Ljungberg'ten geldi. Sunderland, bu sonuçla puanını 33'e taşıyarak, ligin bitimine 6 hafta kala kümede kalma yolunda bende varım diyor.. Ama asıl önemli olan bu maçında seyir zevki olarak yukarda anlattığımız iki büyük maçtan eksik kalır yanı olmaması..

Geçiyoruz Pazara ; Merseyside derbisi kuşkusuz pazar programının en önemli maçıydı.. Liverpool vs Everton.. Reds vs Blues.. Liman şehrinin en önemli iki takımı Anfield Road'da kozlarını paylaşırken bu yıl Benitez'i ve Liverpool'u sırtlayan isim , The Kop'nin yeni sevgilisi ''El Nino'' Fernando Torres , hat trick yaptığı haftaların üstüne bu sefer derbinin tek golünü kaydederek ezeli rakibini yenmenin keyfini Liverpool'a yaşatıyor.. Maç sonrası yine KOP tribünü ayakta, yine Liverpool, Celtic ve irlanda atkıları havada.. You Will Never Walk Alone bu defa Liverpool için en az Şampiyonlar ligi kadar önem taşıyan Everton galibiyeti için söyleniyor.. Cumartesi futbola doyuran adalılar pazar showa devam ediyorlar..

Pazarın son maçına geçiyoruz.. Chelsea Evinde M'Boro'yu ağırlıyor.. 5. dakikada Carvalho'nun golüyle Chelsea Stamford Bridge'de 1-0 kazanıyor.. M'boro için tehlike yok Chelsea ise ; Essien, Drogba, Carvalho, Lampard, Terry ile hem şampiyonlar liginde hem Premier lig'de ben varım diyor.. Maurinho krizi çabuk atlatılmış gibi , iş sistemde bitiyor kişilerde ve isimlerde değil.. Bir takımın blogda sık sık yazdığım gibi ''kazanma kültürüne'' sahip olması çok başka bir şey Chelsea bu kültüre fazlasıyla sahip , amiyane tabirle taş gibi bir takım ..
İngiltere'de Haftanın bombası ise galibiyete hasret kalan, hüsranların takımı Newcastle United'ın deplasmanda sezonun kupa beyi Totenham'ı 1-4 gibi farklı bir skorla geçmesi oldu.. Yine gol yağmuru, yine harika bir futbol zevki.. Newcastle'nin golleri ; Butt, Geremi, Owen ve Martins'den.. Totenham'ın şeref sayısı ; Bent'ten..

Hiç yorum yok: