7 Temmuz 2008 Pazartesi

Dark City

Hakkı verilememiş, ne hikmetse gözlerden ırak gönüllerden uzak kalmış sadece türün kronik takipçileri tarafından olması gereken seviyeye yükseltilmiş, daha fazlasını hakeden filmler var.. Tarantino amerikan sineması için ; ''artık bitti'' diyor.. Haklı olduğu çok taraf var.. Filmsizlik çekiyorum sanki , resmen durumum bu.. Dönüp dolaşıp eskileri izliyorum.. O eskiler o kadar özgün yapımlar oluyor ki , avrupa, meksika ve uzakdoğu sinemasına takılmadığım zamanlar kendi alanında ilk ve özgün olan yapımlara dönmek asla temcit pilavı tadı vermiyor..Dark City'de bu tip yapımlardan birisidir kişisel arşivimde.. Hakkı teslim edilmesi gereken..

98 yapımı kimine göre bilimkurgu kimine göre film noir, yönetmene göre paranoya-gerilim, sınırlanamaz-sinema nın en nadide filmlerinden...yönetmen koltuğunda Alex Proyas, başrolde Rufus Sewell, Jennifer Connelly, William Hurt ve Kiefer Sutherland... Hem izleyicilerden hem de sinema çevrelerinden yeterli ilgi alakayı görememiş ama sinemada çığır açmış şahane film Filmi çok sınırlı kesimlerin sahiplenmesinin nedenini yeterli reklamın yapılmaması olarak görülüyo ki paraya para demeyen Matrix serisinin haddinden fazla esinlendiği bir filmdir Dark City. Matrix projesinin ortaya çıkmasını sağlayan yapım olduğu için alanında kült olarak kabul ederim bu bağımsız çalışmayı..

Işık yüzü görmeyen, sürekli geceyi yaşayan bir şehir ve bunun farkında bile olmayan şehrin sakinleri, insanların ruhlarının özünü bulmak için gelen olağanüstü güçlere sahip yabancılar, yapay bir dünya içerisinde gün ışığını hiç görmeyen ve bunun farkında bile olmayan hafızasız insanlar içerisinde geçmişini ve gerçek benliğini bulmak için yaratıklara karşı mücadele veren John Murdoch üzerine kurulu Dark City, karanlık mekanlar ve Kafka tarzı bir varoluş sorgulaması aynı zamanda robotlaşmış günümüz toplumuna da ışık tutar tabi anlayana, görünenin değil arkasındaki gerçeği arayan fantastik bir dünyada geçen şahane eser... Filmin sonu da Reqiem for a Dream'de olduğu gibi Jennifer Connelly ile biter, tabi Dark City bu filmlerden önce yapılmıştır Matrix'in ilham kaynağıdır, birçok filme de öncü olmuştur... DVD'si saga tarafından güzel bir kutuyla birlikte sunulmuştu yerel piyasaya...

Hiç yorum yok: