Spagetti ayrı bir kültürdür..İtalyan mutfağı sevenler için ; Pizza , Lazanya, Fetucini,Risotto,Sarımsaklı Ekmek vs gibi olmazsa olmaz elemanların başında gelir.. Spagetti'yi efsaneleştirenbinbir çeşit sos çeşididir..:Herkes damak zevkine elindeki malzemenin çeşidine göre makarnasını lezzetlendirmek için farklı kombinasyonlar deneyebilir..Ben karmakarışık sosumla kendi tarifimi vereceğim..Bu sosta ; mantar, mısır ve kaşar peynir kritik aktörler.. Favorim artık tamamen bu sos oldu..Kendi emeğim olduğu için sahipleniyorum bu sosu.. evde kendi hazırladığım sosun tadını dışarda bulamıyorum.. Ne kıymalı Bolognese'ye , ne klasik eritilmiş kaşarlı kombinasyonlara, ne ketçaplı çeşitlere benziyor.. Uydur uydur ipe diz cinsinden ama başkasına Spagetti sosu hazırlatmamak gibi bir takıntım var..Biraz zahmetli hazırlaması uzun ama o eşsiz spagetti lezzeti için sabretmeye değer.. Elde varsa malzeme ; Sosis, sucuk , salam üçlüsü çok çok ince biçimde zar misali kesiliyor , domates , beyaz soğan , kuşbaşından bile ufak doğranmış sivri biber ve çok çok az salça , göz kararı zeytinyağı damlatılarak eritiliyor.. Oluşan domates sosun içine ; doğradığımız salam sucuk ve sosisi atıyoruz.. Üzerine konserve mantar ve kaşarı karıştırarak ayrı olarak pişirdiğimiz ve başlı başına bir lezzet deryası olan , sos harici ayrı bir yemek türü olarakta tüketilebilecek kaşarlı mantarı karıştırıyoruz.. Salam, sosis, sucuk çok ince kesildiği ve pişerken soğanla birlikte ölmeye başladığı için estetik görünüm olarak 10 numara bir sahne çıkıyor ortaya.. Lezzeti sonuna kadar hissediyor damağınız , kaşarlar eriyince mantarla birlikte sucuk ve salamla raks ediyorlar tavada.. Tüm malzemeler sosa karışıyor ama görüntü kirliliği yaratmıyorlar.. Sucuk içerisinde bulunması muhtemel sinirler ve yağlar ağzınıza takılmıyor .. Toparlarsak ; kaşarlı mantar ızgara , sucuk , salam , sosis, bolca domates , saf doğal zeytinyağı , yeşil biber , soğan , 2 bardak su ilave edilerek karıştırılıp pişirilirken, bu karışımın üzerine ; nane , kekik , fesleğen , maydanoz , sumak , kırmızı pul biber , tuz , karabiber varsa meksika usulü makarna soslarının baharatları katılıyor ve karıştırılıyor.. Konserve mısırla süslenerek erimiş kaşarla birlikte servis ediliyor.. Elde tüm malzemeler olunca çok tehlikeli bir lezzet karışımı bu ..İsteyen üzerine, pişirilme aşamasında bir parça şarap ekleyebilir.. Makarna mutlaka İtalyan olsun alırken dikkatli seçin..Zor bir şey değil piyasada bir sürü italyan spagetti'si var..Haşlarken sıvı yağ atmayı unutmayın..Kararınca sıvı yağ makarnayı yapışmaktan ve sertleşmekten kurtarır. Birde Makarna diri olmalıdır.. Diri olması için haşladıkdan sonra soğuk suyun altında yıkayın makarnayı.. sonra pişirin.. Ben spagetti'yi pişirmeden önce haşlama sonrası mutlaka soğuk suyun altında kısa bir süre dinlendiriyorum çok daha güzel oluyor.. Afiyet olsun..
23 Nisan 2008 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder